Keuzevrijheid cliënt neemt af

EenVandaag over afschaffing Zvw artikel 13

Op 16 april was er een item in EenVandaag over de keuzevrijheid in de zorg die in het geding is. Er ligt momenteel een wetsvoorstel van de VVD om artikel 13 in de Zorgverzekeringswet af te schaffen. De VVD meent dat met deze afschaffing bezuinigd kan worden op de zorgkosten en daarnaast zou de kwaliteit van zorg omhoog gaan.

Maar gevreesd wordt dat het alleen een geldkwestie is en dat er helemaal niet meer gekeken wordt naar kwalitatief goede zorg. Om die reden is de VVAA gestart met een petitie tegen het afschaffen van de keuzevrijheid. Want waarom zouden we een fundamenteel recht inleveren om er uiteindelijk jaarlijks €100,- beter van te worden?

In het item van EenVandaag wordt ook een situatie geschetst van een vrouw die naar de huisarts gaat en voor onderzoek naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis wordt gestuurd zodat ze zo snel mogelijk wordt geholpen. Uiteindelijk blijkt de vrouw darmkanker te hebben en wordt de behandeling tegen kanker zo snel mogelijk gestart. Maar wanneer de rekening naar de zorgverzekeraar wordt gestuurd en blijkt dat de vrouw een naturapolis heeft wordt de rekening niet vergoed aan het ziekenhuis. De vrouw draait zelf op voor de kosten van de behandeling, terwijl in de polis wel staat dat een dergelijke behandeling vergoed wordt.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor psychiatrie en psychotherapie. Als u zelf enige invloed kunt uitoefenen op de poliskeuze van uw cliënten, zorg er dan voor dat ze kiezen voor een restitutiepolis die ook zorg vergoed als het gaat om een niet-gecontracteerde aanbieder. Op die manier wordt de cliënt zich wellicht meer bewust van de macht van de zorgverzekeraars en komen ze minder voor onvoorziene kosten te staan.

Wilt u de petitie voor het behoud van de vrije artsenkeuze ook ondertekenen? Ga dan naar de volgende website:

http://www.vvaa.nl/red-de-vrije-artsenkeuze-teken-de-petitie

En heeft u de uitzending van EenVandaag gemist en wilt u deze nog graag een keer bekijken? Klik dan op onderstaande link:

http://www.eenvandaag.nl/gezondheid/50723/keuzevrijheid_pati_nt_neemt_af